کد خبر: 10004
تاریخ و ساعت انتشار: 1403/07/20 11:26
منبع: rokhdadshahr.ir

خدشه‌دار شدن اعتبار طلای یزد در بازار | خوشنامی زرگرها در خطر است

یزد- ارزیابی‌های استاندارد نشان می دهد که عیار یک چهارم از نمونه‌های برداشت شده از بازار طلای استان کمتر از میزان استاندارد است و این نشان می‌دهد که اعتبار نام و نشان طلای یزد در معرض خطر است.

سمیه گلابگیریان، بازار؛ همه ما در زمان خرید طلا به فاکتور اکتفا می کنیم بدون اینکه به استاندارد بودن محصولی که می خریم، توجه کنیم. بر اساس استاندارد نام شهر و نام سازنده طلا بر روی آن حک می شود و اگر طلایی نام و نشان نداشت نباید به آن اعتماد کرد.

این در حالی است که در شرایطی که مردم پس انداز برای خرید طلای نو ندارند به سمت طلای دست دوم رفته و حتی برای سرمایه گذاری طلای آب شده می خرند که در این صورت حتی استاندارد آنها اصلا قابل پیگیری نیست.

مردم مراقب باشند

رییس اتحادیه صنف طلا و جواهر یزد در گفتگو با خبرنگار بازار، از مردم استان یزد خواست طلای آب شده یا دست دوم را فقط از طلافروشی های مجوز دار و دارای فاکتور فروش معتبر خریداری کرده و سراغ فروشندگان ناشناس نروند.

مدیرکل استاندارد یزد: امکان نظارت بر طلای دست دوم و آب شده نداریم

محمدرضا نوری زاده با بیان اینکه طلای آب شده کاری کاملا تخصصی هست و یکسری افراد سودجو و بی تخصص بدون مجوز و پروانه کسب وارد این حرفه می شوند که اکثر این افراد شناسایی شده و تحویل مراجع قانونی داده شده اند، ابراز کرد: این افراد سودجو با توجیه اینکه از مردم درصد مالیات و ارزش افزوده نمی‌گیرند از اعتماد آنها سوء استفاده می کنند چرا که عیار ۹۰ درصد این طلافروشان بی ثبات پایین و در بعضی موارد تقلبی و دزدی است.

وی توجه خریداران طلا را به کارگاه های خانگی جلب کرد و افزود: خرید از واحدهایی که فاقد مجوز، پروانه کسب و فاکتور هستند هم درست نیست چرا که از یک سوء به حرفه زرگری استان ضربه سنگینی می زند و از سوی دیگر به مصرف کنندگان طلای عیار پایین، طلای سرقتی یا بدل را می فروشند از سوی دیگر در استان یزد ۹۰۰ واحد صنفی مجاز داریم که به ۲۳ دسته طلا، نقره و ساعت تفکیک می شوند و نزدیک به ۳۰۰ کارگاه صنایع دستی وجود دارد که تحت نظر اداره استاندارد و اتحادیه در منزل مشغول به کار زرگری هستند.

خدشه‌دار شدن اعتبار طلای یزد در بازار | خوشنامی زرگرها در خطر است

استاندارد بالای سر طلافروشان

مدیرکل استاندارد یزد در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار کرد: نظارت بر بازار طلا با نمونه گیری از واحدهای تولیدی یا خرید یا نمونه برداری از فروشگاه ها انجام می شود اما این موارد فقط مربوط به طلای نو و واحدهای کارگاهی است و طلاهای دست دوم و آب شده مشمول این نظارت ها نیستند.

حمید مطهری گفت: سالانه ۲۰۰ نمونه از طلای استان مورد ارزیابی قرار می گرفت که این میزان در سال گذشته به ۴۰۰ نمونه و امسال تاکنون به ۷۰۰ نمونه رسیده ایم و هر سال نظارت ها عمیق تر می شود اما مردم باید توجه کنند که این نمونه ها فقط طلای نو است و طلای دست دوم به هیچ وجه مورد تائید نیست چرا که نه نظارت داریم و نه می توانیم نظارت داشته باشیم چرا که اقدامی قانونی نیست.

وی اعلام کرد: دو سال پیش ۲۵ درصد از نمونه های برداشت شده از بازار طلای استان یزد بالای ۳ خط خطا داشته و عیار استاندارد نداشتند و با توجه به پیگیری ها و نظارت ها، سال گذشته این وضعیت کاهش یافت و امیدواریم با تشدید نظارت ها به تدریج کمتر شود البته هنوز در نمونه برداری ها کم فروشی را شاهد هستیم.

غیرقانونی بودن طلای دست دوم

مدیر کل استاندارد یزد بیان کرد: طلای نو هر واحدی باید کد داشته باشد و این کد زمانی صادر می شود محصول مورد نظارت و نمونه برداری است و پروسه دریافت کد استاندارد را سپری کرده است. استان یزد ۸۰۰ کد دارد که در ۱۵ سال اخیر پروانه تولیدات گرفته اند. حرف y نشان از استان یزد محل تولید و شماره درج شده به دنبال آن شماره واحد تولید کننده است از این رو اگر طلایی بررسی شده و دچار خط و کم فروشی باشد، سازنده مشخص است و با وی برخورد می شود.

خرید طلا به صورت دست دوم و آب شده به حربه ای با توجیه اقتصادی برای فروشندگان طلا تبدیل شده است

مطهری افزود: امکان نظارت بر طلای دست دوم و آب شده نداریم از این رو عیار آنها نیز قابل اثبات نیست. شکایت هایی هم در این زمینه داریم که بیشتر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز آن را پیگیری می کند و بیشتر مربوط به محصولاتی است که نام و نشان ندارد و قابل پیگیری نیست اگر ببینیم محصولات طلای دارای کد، عیار استاندارد ندارند، نمونه برداری می کنیم و اگر در آزمون ها رد شد به ابطلال پرونده منجر می شود اما زمانی که نشانه گذاری ندارند قاچاق تلقی می شوند و از سوی ستاد مبارزه با قاچاق ارز و کالا بررسی می شودن و اصناف هم طبق قانون استاندارد به عنوان متولی صدور پروانه باید به این تخلفات رسیدگی کنند.

وی تاکید کرد: اگر طلایی شماره گذاری ندارد یا قاچاق است یا در کارگاه مجهولی تولید شده و مسئولیت کیفیت آن به عهده فروشنده است اما مردم باید مطلع باشند که از فروشندگان معتبر خریداری کنند و اداره کل استاندارد با کسانی که کد ندارند برخورد قضایی و حقوقی دارد اما اگر کسی متوجه این تخلفات نشود روند ادامه خواهد یافت.

طلا و خانواده های یزدی

بازار زرگری یزد از دیرباز محل مراجعه یزدی ها برای خرید طلا به عنوان سرمایه ای واجب برای خانواده است و حال گردشگران نیز برای خرید طلا به زرگران یزدی رجوع می کنند چرا که آنها را قبول دارند اما اگر قرار باشد این اعتبار با عملکرد برخی از افراد دارای مجوز یا فاقد مجوز زیر سوال برود نه تنها صنعت طلاسازی بلکه بخشی از صنعت گردشگری نیز تحت الشعاع قرار خواهد گرفت.

آگاه سازی مردم در این زمینه اهمیت بسیاری دارد چرا که در این شرایط اقتصادی خرید طلا به صورت دست دوم و آب شده به حربه ای با توجیه اقتصادی برای فروشندگان طلا تبدیل شده و خریداران بدون توجه به عیار واقعی، نسبت به خرید و فروش اقدام می کنند.

منبع: tahlilbazaar-303047

1403/07/20 11:26
بازگشت